Sürrealizmin 100 yıllık yolculuğu

 

1924’te Fransız şair André Breton, hakikat ve akılcılığı kınayan incelemesinde ‘rüyaların her şeye kadir olduğunu’ savunmakla kalmadı, tüm dünyaya yayılan bir sanat hareketinin de öncüsü oldu. Özgürleşmenin yolunun mantığın ötesine geçmek olduğunu savunan bu fikir, sürrealizm ismiyle tüm kültürel üretim biçimlerinde karşılığını bularak bir akıma dönüştü. Milliyet Sanat sürrealizmi 100. yılında kapağına taşıyarak bu akımın tarihinde kapsamlı bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını. 

Sanat merkezleri ve sanatseverlerle buluşturduğu sergilerle İzmir’in bir sanat şehri olması yolunda etkili adımlar atan Arkas’ın beşinci sanat merkezi Alaçatı’da ziyarete açıldı. Bununla ilgili olarak Lucien Arkas ile yapılmış röportaj ve bu sene Paris Olimpiyat Oyunları’na özel, geçmiş olimpiyatları da anlatan ücretsiz bir sergi alanı açan Lozan’daki dünyanın tek olimpiyat müzesi, Plastik Sanatlar bölümünde yer alıyor.

Munro tartışması

Edebiyat sayfalarında Şebnem İşigüzel ile dede-torun ilişkisi üzerinden 100 yıllık Türkiye tarihine bakan romanı “Memoria” üzerine yapılmış kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Alice Munro’nun kızı Andrea Robin Skinner’ın, üvey babası tarafından tacize uğradığını ve annesinin bunu bilmesine rağmen sessiz kaldığını açıklamasından sonra Munro ve metinleriyle ilişkimizin nasıl olacağına dair sorulara akademisyenlerin yanıtları, ilgi çeken bir diğer konu.

Ayın Söyleşi’ne 30 yıllık sanat hayatını Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde beş bin kişiyle beraber kutlayan Şevval Sam konuk oluyor. Red Bull SoundClash’te sahne alacak, yerli rap sahnesinin iki büyük ismi Güneş ile Uzi ile yapılan röportaj ile başlayan bu bölümde konser biletlerinin pahalılığı sorgulanırken klasik müzikte halının altına süpürülen cinsel taciz sorunu gündeme getiriliyor.

Sinema bölümü “Daddio/New York’ta Bir Gece”den hareketle sinema tarihinin unutulmaz taksi şoförleri dosyası ile açılıyor. ‘90’ların sonu ve 2000’lerin başında bir yıldız gibi parlayan M. Night Shyamalan inişli çıkışlı filmografisi inceleniyor.

21. Bodrum Bale Festivali ve 5. Bergama Tiyatro Festivali’nin konu olduğu Sahne Sanatları bölümünde 26. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde 10 dalda aday gösterilen “39 Buçuk Basamak” oyununun Yılın En Başarılı Yönetmeni ödüllü yönetmeni Oğuz Utku Güneş ile röportaj yer alıyor. Dergi, Menekşe Toprak’ın hazırladığı “LitVers”in üzerine yapılan söyleşiyle sona eriyor.